top of page

Kakšne oblike postave imaš?

Updated: Apr 13, 2023

Če si že naročila pri meni kakšno obleko, veš, da sem vzela tvoje mere in sva se pogovarjali o tem, kakšen je tvoj stil in kaj običajno nosiš. Potem sva glede na tvojo postavo izbrali ustrezen model in barvo oblačila.

Z oblačilom se da korigirati našo postavo, zato je dobro vedeti, kakšno imamo in kako želimo izgledati.


Najbolj pogosto želena in ženstvena je postava v obliki peščene ure. Tej obliki tudi sama najpogosteje sledim pri svojem delu.


Stilisti in oblikovalci po navadi uporabljamo 5 kategorij.


Pa jih poglejmo:1. Peščena ura


Ena najpogostejših oblik ženskega telesa je peščena ura. Zanj je značilen enak obseg bokov in prsi, z ožjim obsegom v pasu (okoli 30 cm razlike v obsegu). Če imaš mere okoli 100 cm prsa - 70 cm pas - 100 cm boki, potem imaš postavo peščene ure. Ker je pas najožji del telesa, ga je smiselno izpostaviti.


Kaj obleči za obliko peščene ure?


Primerne so oprijeta oblačila, ki definirajo postavo.2. Jabolko (okroglo)


Postava v obliki jabolka ima zgornji del telesa "močnejši", kar pomeni, da so ramena širša ter prsi in pas polnejši, boki pa ožji. Ženske jabolkaste postave imajo pogosto tanjše roke in noge, to so atributi, ki jih izpostavimo.


Kaj obleči za obliko jabolka?

Telesu v obliki jabolka pristojijo enobarvne obleke ali obleke z močnimi barvami. Postava bo videti višja in vitkejša, če bomo izbrali dolg model. Torzo lahko optično zmanjšamo z daljšim suknjičem ali jopo, ki ju nosimo odprta. Tudi V izrez optično zoža zgornji del. Če hočemo bolj ženstven, eleganten izgled, moramo definirati pas, to je najožji del trupa, po navadi je to pod prsmi. Zgornji del naj bo ožji, spodnji pa širši, da poenotimo postavo.3. Hruška (trikotnik)

Zaobljeni boki, močna stegna in polna zadnjica so ključne značilnosti hruškaste postave. Hruškaste postave imajo manjši obseg čez rame in prsi ter razmeroma ozek pas. Pogosto imajo ženske s to postavo zgornji del eno ali dve konfekcijski številki manjši od spodnjega. Kaj obleči za hruškasto postavo?


Potrebno je ustvariti ravnovesje med zgornjim in spodnjim delom tako, da nosimo vpadljive tope, voluminozne, barvite in bleščeče dodatke. Spodnji del naj bo preprost, da uravnotežimo postavo.


4. Pravokotnik

Pravokotna oblika telesa ima sorazmerno obliko torza, le da je obseg pasu cca 10 cm ožji od bokov ali prsi. Pas ni tako dobro definiran kot pri obliki peščene ure (kjer je okoli 30 cm razlike med obsegom pasu in prsmi ter boki). Vendar telo deluje sorazmerno. To lahko imenujemo tudi "atletska" postava. Kaj obleči za pravokotno postavo?


Ker je postava sorazmerna in navadno sloka, moramo samo poudariti pas. To lahko enostavno naredimo tako, da suknjič ali jopo zavežemo s pasom. Širšo srajco zatlačimo v hlače in s tem naredimo volumen v zgornjem delu. Če želimo ustvariti volumen na bokih, oblečemo top z naborki v bokih ali hlače z gubami.

5. Obrnjen trikotnik


Oblika obrnjenega trikotnika ima širša ramena, ožji pas in ozke boke.


Kaj obleči za obrnjen ”trikotnik”?

Da ustvarimo volumen na spodnjem delu telesa, oblečemo široke hlače ali nabrano krilo. Oprijeti zgornji deli bodo uravnotežili postavo, izogibajmo se poudarjenim rokavom in močnim vzorcem in barvam. V izrez bo podaljšal vrat in pozornost z ramen preusmeril nanj. Če nosimo jopico ali suknjič, naj bodo gumbi nizko zapeti, kar bo ustvarilo ožji videz na vrhu.Upam, da si našla svoj tip postave. S tem boš lažje in hitreje našla prava oblačila zase. Če te zanima še kaj na to temo, mi pošlji vprašanje in odgovorim v naslednjem blogu.


Maham iz ateljeja!


Tanja

1 Comment


sabina
sabina
Jan 16, 2023

Hvala za namige 💖

Like
bottom of page