top of page
Tanja Uvera.jpg

Zdravo,

 

MOJE IME JE TANJA UVERA

Sem modna oblikovalka in to je studio, kjer izdelujem unikatne pletenine.

V zadnjem letniku študija sem iskala material, v katerem bi se lahko v celoti sama izrazila, od izdelave materiala do končnega izgleda. Pletenine so se izkazale za idealne. Poleg tega, da lahko po mili volji kombiniram barve in vzorce, so pletenine tudi zelo udobne.

Vsak kos oblačila je premišljeno zasnovan in ročno izdelan.

TanjaUveraFashion1.jpg
sumojev vrt

Navdih

Bila je jesen in na tla je padel živordeč javorjev list. Na zelenkasti travi ti ujame pogled.

Pa je šlo poletje in z njim tisti lahni vetrič, ki je pihal skozi obleko, pomisliš, ko v vrtincu zaplešejo še rumenkasti in rjavi listi.

Po zraku prinese vonj, ki te vodi do kioska. Zaviješ se v topel šal in čez dlani potegneš rokave. Naročiš si veliko merico. Črni in vroči kostanji pečejo v prste. Več nas je, prej jih zmanjka. Pot v družbi hitro mine. Gremo jih poslušat. Saksofon, kitara, bas in klavir. Ta čas je veselo. Popoldan je že tema, najbrž zato, da se vidijo lučke na mestnih hišah in stojnicah. Časa imaš veliko. Za predstavo, razstavo, koncert in na koncu še za eno rundo.

Vsaj 3 novoletne obljube padejo.

Pa je prišla eksplozija. Bum! Bam! Pogledaš levo – rumeno, pogledaš desno – belo, malo vmes – roza, pomešana z zeleno. V vojaškem redu: magnolija, forzicija, češnja. Udarile so vse naenkrat, kot da zime ni bilo. Omara je izpljunila še zadnjo kapo in lačno odpira vrata. Na meniju je nova kolekcija in samo domišljija postavlja meje. Pelješ oči na pomladansko pašo. Najlepše si shraniš za vedno. Tja, kjer je javorjev list, saksofon, snežena kepa za vratom, cvetoča češnja, jasminov vonj, maček v naročju, prijatelj čez cesto in novi čevlji.

Misli so padle na papir, zlezle med pisane niti, se zapletle v obleke in tam ostale za vedno.

IMG_2377.JPG

Barvne kombinacije

 

Širok spekter visoko kakovostnih materialov in barv mi omogoča, da iz njih za vas naredim naravne in prepričljive barvne harmonije. Uskladim jih glede na vaš ten kože, las in oči. Zaradi tega, ker se barvno ujemajo z vami, omogočajo enostavno kombiniranje z vašo garderobo. Barvne kombinacije črpam iz narave, kjer so vse v najlepši harmoniji, tudi tiste, za katere mislimo drugače, npr. roza barva z rdečo in zeleno ali modra z rjavo. Te barvne kombinacije zvenijo bolj živo in prepričljivo, kadar rečemo cvetoča jablana ali pa peščena obala.

Obleka je končana takrat, ko barve zamigetajo in imaš občutek, da se je vanje naselilo življenje. Takrat vabijo tvoje oči in ti govorijo zgodbo, ki je ujeta med zanke.

TanjaUvera-34.jpg

Kroji

 

Oblačila so narejena po meri, na krojaški lutki, kjer se sproti gradi harmonija med barvo, vzorcem in obliko. Kroji (oziroma oblike) oblačil so narejeni z namenom. Lepota brez funkcije ne preživi daljšega obdobja. Ko kreiram obliko, imam v mislih, kdo bo oblačilo nosil, ali bo za poroko, za službo, potovanje, bo to večerna obleka, dnevna … Mislim tudi na stil naročnika, oblačilo naredim tako, da ga bo enostavno nositi z obstoječo garderobo, čevlji, nakitom. Oblačilo prilagodim življenjskemu stilu. Kadar je obleka z odprtim hrbtom, je izdelana tako, da ne potrebujemo nedrčka in se ob tem počutimo udobno. Z grafičnimi in barvnimi kompozicijami se da skriti ali poudariti tisto, kar želimo.

Obleka je končana, ko jo oblečemo in imamo občutek, da je naša druga koža, da nam bo služila in nas naredila izjemne vsakič, ko jo bomo oblekli. Prava je tista, ki z njo oblečemo tudi nasmeh.

Material in nega

V svoji blagovni znamki “Tanja Uvera” sem zbrala značilnosti, za katere želim, da jih ima sodobno oblačilo.

V takšnem oblačilu se počutimo udobno. Pletenina je poleti hladna, ker uporabljam visoko kvalitetno viskozo (narejena je iz bombažnih vlaken), bombaž, svilo in lan. Najpogosteje uporabljam viskozo, ker je naraven material, ima lep svilnat lesk, je živahnih in obstojnih barv ter ne zadržuje toplote, zato je zelo primerna za poletje – tudi zaradi večjih zračnih zank, ki jih ima pletenina v primerjavi s tkanino.

Pozimi pa nas mora oblačilo greti. Takrat za tople plašče, obleke, krila, jopice, šale in kape uporabljam voluminozen bombaž (ta zadržuje toploto), volno in akril. Akril je umeten material, ki je precej nadomestil volno, ker je enako topel, mehkejši, ne draži kože in je lažji za vzdrževanje.

Pletenine so zaradi značilnih zank zelo udobne in prilagodljive. V njih ne čutimo obilnega kosila, pletenine nosimo pred, med in po nosečnosti (ker se prilagajajo telesu). Preizkušene so tudi na otrocih. Pri njih so pletenine na največji preizkušnji, ker morajo “preživeti” vse vrtčevske in šolske vragolije in packarije. Po pranju so spet v prvotnem stanju. Če jih peremo ročno z detergentom za občutljive tkanine, dobro ožamemo v brisači in sušimo na ravni podlagi na brisači, jih ne bo potrebno niti likati. Kadar pa jih likamo, bo dovolj le s paro. Parni likalnik uporabimo tudi takrat, ko želimo oblačilo zožiti ali razširiti (če se je obleka med nosečnostjo razširila v pasu, jo operemo in suho polikamo s paro v pasu ter rahlo raztegnemo).

 

Moja oblačila so narejena z ljubeznijo in zato, da vam služijo!

bottom of page