top of page

STILSKA AKADEMIJA-Urejanje garderobe.

Updated: Mar 23


VPRAŠANJE: KAKO ZAČETI SPREMINJATI OZIROMA UREJATI SVOJ SLOG?



Z osebnim slogom izražamo sebe, svoje navade, hobije, svoj življenski slog. In tudi to gre z roko v roki z delom na sebi. Skozi urejanje svojih oblačil prinesemo v svoje življenje red in umirjenost. Če imamo pregled nad garderobo, pomeni manj stresa zjutraj in ob priložnostih, ko se moramo na hitro urediti. In kaj je lepšega, če dan začnemo v miru?


Naša garderoba naj obsega toliko oblačil, kot jih lahko obvladujemo. To pomeni, da se bodo naše garderobe zelo razlikovale. Garderoba modnega navdušenca in zbiratelja je sigurno drugačna od osebe, ki prisega na minimalizem. Skupno jima je to, da imata oba pregled nad svojo garderobo, jo obvladujeta in jima služi.


Prvi korak do spremembe in urejenega sloga je spraznitev omare. Rezerviramo si čas - glede na količino oblačil. Pribljižno 2 uri za meter omare visoke 2 m. Osredotočimo se samo na to delo. Zadihamo, se umirimo in posortiramo oblačila na sledeče kupe:


  1. Celoletna oblačila 

(ki jih nosimo ne glede na sezono - na primer bele srajce, črne hlače, kavbojke…)

  1. Pomladno - poletna

  2. Jesensko - zimska

  3. Za v smeti, za oddat, za prodat

Občutek bo sentimentalen, zato poudarjam, da moramo to delati v sproščenem vzdušju, da bodo oblačila pravilno posortirana.

Jaz za sortiranje vključujem tudi tehniko Marie Kondo. Vsak kos oblačila vzamemo v roke, se vprašamo, ali nam naredi veselje in ga damo na ustrezen kup. Tako v sebi zasidramo odločitev in razjasnimo odnos, ki ga imamo do tega oblačila. 


Potem v omaro zložimo celoletna oblačila in sezonska. Izvensezonska damo v ločeno omaro,  v škatle ali vakumske vreče. Pri tem pazimo, da oblačila pospravimo očiščena, sicer na njih bakterije naredijo rumene madeže, ki se jih ne da odstraniti. Oblačila morajo biti shranjena v suhem prostoru. Oblačila, ki smo jih odnesli v kemično čistilnico pa shranjujemo BREZ vrečke, v kateri smo jih prinesli, da se kemikalije lahko odzračijo iz oblačila.



Kako naprej pa naslednjič :)


Če imaš kakšno vprašanje ali komentar na to temo, mi piši in skupaj bomo "pregnali mačke ven iz omare" :)

Video s to vsebino si lahko ogledate na Instagramu in Facebooku

Za osebno svetovanje se naroči preko e-maila: studio@tanjauvera.si.



Stilska akademija - ker je včasih cela umetnost in znanost potegniti iz omare pravo obleko!




bottom of page